Input:

Prilagodba računovodstva, financijskog izvještavanja i prijava poreza i drugih javnih davanja

20.6.2022, Izvor: Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača

2.1. PRILAGODBA RAČUNOVODSTVA, FINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA I PRIJAVA POREZA I DRUGIH JAVNIH DAVANJA

Zamjena kune eurom zahtijevat će prilagodbu računovodstva poslovnog subjekta kao i prilagodbu u pripremi financijskih izvještaja i prijavi poreza i drugih javnih davanja. Računovodstveni procesi u pravilu se oslanjaju na odgovarajući informacijski sustav koji za poslovnog subjekta predstavlja izvorište važnih kvantitativnih i kvalitativnih informacija. Stoga, pravovremena prilagodba informacijskog sustava predstavlja podlogu za prilagodbu svih ostalih elemenata računovodstveno-financijskog poslovanja poslovnog subjekta.

2.1.1. EVIDENTIRANJE KNJIGOVODSTVENIH ISPRAVA U POSLOVNIM KNJIGAMA

Knjigovodstvena isprava (račun, uplatnica, isplatnica, izvod sa žiro računa, otpremnica, dostavnica, narudžbenica, primka i dr.) na temelju koje se unose poslovni događaji u poslovne knjige mora biti iskazana u službenoj valuti. U razdoblju do 31.12.2022. knjigovodstvena isprava iskazuje se u kuni, a u razdoblju od 1.1.2023. iskazuje se u euru.

U svrhu jasnijeg razumijevanja odredaba Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, u nastavku su prikazani primjeri kako postupati s knjigovodstvenim ispravama prilikom izdavanja i unosa u poslovne knjige.

  1. a) Knjigovodstvene isprave s datumom poslovnog događaja i datumom izdavanja prije i na 31.12.2022.

Knjigovodstvene isprave s datumom poslovnog događaja i datumom izdavanja prije i na 31.12.2022., neovisno o tome kada su zaprimljene te sadrže li dvojne iznose (kuna i euro), izdaju se i unose u poslovne knjige za 2022. u kuni.

  1. b) Knjigovodstvene isprave s datumom poslovnog događaja prije i na 31.12.2022., izdane u razdoblju nakon 1.1.2023.

Knjigovodstvene isprave s datumom poslovnog događaja prije i na 31.12.2022. i datumom izdavanja u razdoblju nakon 1.1.2023., neovisno o tome sadrže li dvojne iznose (kuna i euro), izdaju se u euru i unose u poslovne knjige za 2022. u kuni, sve dok se poslovne knjige za 2022. godinu ne zatvore.

U svezi primjene tečaja razlikujemo dvije situacije:

- knjigovodstvena isprava s datumom poslovnog događaja prije i na 31.12.2022., izdana u razdoblju nakon 1.1.2023., u slučaju kad ugovorni odnos uključuje stranu valutu - primjenjuje se ugovoreni tečaj, odnosno


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: